Kako izbrati prava gnojila, da bo vaš vrt obilen in bogat z vrtninami

Sem pred odločitvijo, kako bom pripravila dobro in kvalitetno zemljo na vrtu, da bom lahko posadila in sejala zelenjavo. Katera gnojila izbrati, je bilo moje prvo vprašanje, ker se v to resnično nisem spoznala.

Ko sem šla v trgovino, sem videla, da so različna gnojila in nisem imela pojma, katero gnojilo je dobro. Za nasvet sem vprašala prodajalca, da mi razloži, katero gnojilo naj si izbere. Begalo me je predvsem to, ker so bila gnojila za paradižnik, za listnato zelenjavo, za jagodičevje in kako naj potem znam izbrati pravo. Kajti jaz nisem hotela kupovati gnojila posebej, hotela sem eno gnojilo za cel vrt. Prodajalec mi je tako priporočal konjski gnoj. Nisem imela kaj, ko da sem ga poslušala, ker sem verjela, da se v te stvari spozna, kajti on je tukaj delavec in je to osnovno zanje, ki ga mora imeti.

Doma sem premišljevala in se odločila, da bom še posebej kupila dva gnojila:

  • Gnojilo za paradižnik,
  • Gnojilo za jagodičevje.

Kajti ta gnojila bom uporabila samo pri njih. Konjski gnoj pa sem posula po celotnem vrtu. Moram reči, da mi je, kar uspelo, tako sem imela boga vrt, prav lepo mi je delal. 

Tudi jagode in maline so lepo rasle in sem jih imela veliko. Kar pa se tiče paradižnika, že dolgo nisem videla tako debelega in lepega paradižnika. Očitno sem vse skupaj glede gnojila dobro naštudirala, da sem imela tako lepe pridelke. Naslednje leto sigurno ponovim vse skupaj. Zakaj bi spreminjala, če pa je letos bil vrt tako lep in bogat. 

Vsak se odloča po svoje, kar vidim po tem, ko se pogovarjam, nekateri uporabljajo hlevski gnoj, drugi konjski, organski, so pa tudi takšni, ki gnojila ne uporabljajo in imajo neke novejše tehnike, v katere se jaz ne bi spuščala, ker jih ne poznam.